Шта је мултикултурализам?

Мултикултурализам је идеологија која потиче на институционализацији заједница које имају многе културе. У суштини то се односи на демографску слику неког места и то на организацији школства, градова и нација.

У политичком контексту овај појам се користи на разне начине. С једне стране тражи се једнакост између разних култура унутар једног друштва, док се истовремено са друге стране тражи  чување разноликости култура.

Tolerancija

Главни проблем прихватања придошлица из сиромашних земаља је тај сто су Европљани изгубили поверење у оне делове цивилизације које су мигранте испрва и привукли. Током педесетих година мигранти су почели да пристижу у Европу која се још увек опоравњала од ужаса Другог светског рата те је била заокупљена изградњом институција које би спречиле да се тако нешто понови.

Међу тим институцијама НАТО је била најважнија.  ЕУ је била најамбициознија. Рат је европске мислиоце оградио моралним категоријама и идејама. Постојала је идеја да Европу треба очистити од свих идеологија које су заостале током рата укључујући национализам, а притом је национализам укључивао и све остатке расизма,милитаризма,културног шовинизма али и патриотизма.

Подстакнута од стране САД која се тада бавила питањем комунизма који јој је представљао претњу, Европа тада почиње да ради на развоју успостављања кодекса европских вредности као што су демократија, слобода и људска права, индивидуализам. Ове вредности никада нису прецизно дефинисане,али су донекле омогућиле друштвену кохезију.

Године 1996. холандска влада је сматрала да се расправа о културализму мора водити полазећи од принципа да су све културе једнако вредне. На тај начин би се уз помоћ универзалних вредности држава са неутралношћу суочавала са питањима имиграција и ентицитета. Тај европски универзализам је захтевао да се преуме и  термин политичка коректност који је преузет из америчких расправа о витоперењу логике које је тај универзализам захтевао.Политичка коректност је често смешна. Холандско друштво за одбрану части и одштету водило је кампању против Црног Петра.Деда Мразовог помоћника који шпанску децу трпа у џак и односи. У британској покрајини Мидлендс, град Дадли забранио је држање неких играчака и слика у општинским просторијама пошто се један муслимански службеник жалио због слике прасета,један од романа јунака Бини Пу,на свом столу. То су приче које пласирају конзервативни медији и неке од њих су истините,а неке мање или више измишљене.

Европљани су притом са захвалношћу дочекали њихове новитете, од хашиша до баба гануша. Разноликост је најбоље прихваћена у обаласти кулинарства и моде.

tolerancija-2

Временом се идеологија толеранције променила на два начина. Најпре је проширила домен. Умножиле су се класе људи са правом на заштиту од нетолеранције, а оно што је представњало кршење толеранције постало је произвољно и ад хок. Друго,идеологија је постала тврђа. Делом зато што је законски кодификована,а делом зато што су невладине организације постале њени независни  извршитељи. Кршење толеранције сада је подразумевало и веће санкционисање.

Права хомосексуалаца су најекстремнији пример. Године 2006. полиција је испитивала 80 минута тим хришћанских евангелиста у Великој Британији под сумњом да су делили литературу која је имала потенцијално хомофобичне  ставовое, шездесетогодишњи лутерански проповедник у Шведској осуђен је на месец дана затвора јер је цитирао одломак из библије где се не одобрава хомосексуалност.

Када су у питању расе  и мирације почетком 21. века правила су се такође умногоме променила. Године 1990. француска Народна скупштина донела је Закон у интересу поскивања свих расистичких, антисемитских или ксенофобичних поступака. У Француској је 1949. године основан покрет против расизма и антисемитизма и залагаље за пријатељство међу народима. (МРАП)

Исти покрет је 2002. године тужио новинарку Ориану Фалачи збох подстрекивања расне мржње,а која је жестоко реаговала на нападе на Светски трговински центар.

Гордон Браун је сугерисао својим земљацима да буду експлицитнији у погледу вредности и обичаја које сви у друштву треба да поштују, без обзира на порекло.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s