Sa ELSA-om na TI

Tokom svih ovih godina kroz ELSA-u su prošli kvalitetni ljudi, oni koji su nam pomogli da ELSA bude danas ono što jeste.
Mi smo odlučili da se osvrnemo na prethodnu godinu i izabrali smo 3 odlazeća člana Upravnog odbora koja su dobar deo studiranja posvetili ELSA-i i ostavili pečat na ovu organizaciju.
U nastavku vam predstavljamo Jovana Karanovića – aktuelnog Predsednika Nadzornog odbora, Isidoru Božić – aktuelnu Potpredsednicu sektora za Seminare i konferencije i Maju Rubin – aktuelnu Potpredsednicu sektora za marketing.
Mi smo im postavili par pitanja.

Jovan Karanović – Predsednik Nadzornog odbora za 2016/2017.

12362758_977771782269254_6541229532874636981_o

  1. Koliko dugo si član ELSA-e?

Član ELSA-e Beograd sam od 2010. godine, kada sam bio na drugoj godini studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Budući da nisam želeo da se tokom studiranja bavim isključivo polaganjem ispita, na sajtu Pravnog fakulteta sam primetio da postoji organizacija pod nazivom ELSA Beograd.

Sećam se da je moja prva ELSA aktivnost na kojoj sam prisustvovao bio skup “Naučna zajednica za budućnost Srbije”, održan u Sava Centru, u organizaciji Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, a u čijoj realizaciji je učestvovala i ELSA Beograd, a istog dana sam i postao član.

  1. Kako je izgledao tvoj put od člana do predsednika nadzornog odbora?

Svoje prve ELSA korake sam napravio u STEP sektoru, gde sam zajedno sa drugim članovima inicirao formiranje radne grupe za kontaktiranje potencijalnih praksodavaca, budući da su se do tada stručne prakse organizovale isključivo putem ličnih kontakata članova ELSA-e Beograd. Budući da u tom trenutku nisam imao gotovo nikakve kontakte sa pravnicima koji bi bili u prilici da za članove ELSA-e omoguće pohađanje stručnih praksi, a žarko želeći da na neki način doprinesem radu organizacije, uz prethodnu saglasnost tadašnje potpredsednice ELSA-e Beograd zadužene za STEP sektor, formirao sam prvu radnu grupu koja se bavila pronalaženjem stručnih praksi za studente i studentkinje, a ista se i danas poznat primenjuje kao glavni mehanizam rada STEP sektora. Ovaj korak je doneo i prve rezultate te smo te godine uspeli da obezbedimo prakse za studente u advokatskim kancelarijama, te su i moj trud, zalaganje i kreativnost u radu prepoznati. Ubrzo nakon toga sam postao punopravni član organizacije, a zatim i potpredsednik ELSA-e Beograd zadužen za STEP sektor.

Funkciju potpredsednika zaduženog za STEP sektor sam vršio u dva mandata, nakon čega sam u dva mandata vršio funkciju predsednika ELSA-e Beograd, a u avgustu ove godine mi ističe drugi mandat na poziciji predsednika Nadzornog odbora ELSA-e Beograd. Ovime završavam sa svojim daljim učešćem u organima ELSA-e Beograd, ali ću i dalje nastaviti da budem ponosni član organizacije. I verujte, da mogu, opet bih sve ispočetka.

  1. Kada si postao predsednik nadzornog odbora kako si se osećao?

Bilo mi je veoma drago naravno. Drago, što mi je skupština poverila tako odgovornu funkciju, a i samim tim vrednovala moj dotadašnji rad na pozicijama koje sam prethodno obavljao.

  1. Da li si u nekom trenutku osetio da to više nije zadovoljstvo, nego obaveza?

Oduvek sam svoje učešće u radu ELSA-e percipirao kao i jedno i drugo. Mislim da je ključ uspešnog rada u ELSA-i upravo u simbiozi ova dva elementa. Ukoliko postoji samo zadovoljstvo kao subjektivna kategorija i pobuda iz koje delamo u okviru ELSA-e onda nekako pozicioniramo sebe i sopstvene potrebe iznad potreba organizacije. Ukoliko postoji samo obaveza onda nećemo osetiti to nešto u sebi i ispunjenost onoga čime se bavimo, što će se nesumnjivo odraziti i na kvalitet onoga što pružamo ELSA-i. Smatram da je mera uspeha upravo u dobrom balansu zadovoljstva i obaveze.

Mislim da je jako bitno da svi članovi i članice svoju ulogu u ELSA-i, bili oni članovi ili osobe koje se nalaze u organima, percipiraju na odgovoran i profesionalan način. Uvek sam težio tome da prihvatam i preuzimam na sebe samo ona zaduženja za koja sa sigurnošću znam da ću biti u prilici da im se posvetim u potpunosti i na najbolji mogući način, te sam se time i vodio kada sam se kandidovao za gorepomenute pozicije u Upravnom i Nadzornom odboru. Moje dosadašnje iskustvo u ELSA-i je pokazalo, da ukoliko iza naše funkcije u Upravnom ili Nadzornom odboru ne stoji visok stepen odgovornosti, profesionalnosti, nesebičnosti u radu, kolegijalnosti i prizemnosti sama funkcija po sebi neće imati preveliki značaj.

Najveće zadovoljstvo svojim radom u ELSA-i osetim kada čujem “hvala” od članova, studenata našeg fakulteta ali i drugih mladih za ono što smo im mi kao organizacija pružili kroz svoje aktivnosti. To je ono što je bila moja motivacija za sve ove godine u ELSA-i – saznanje da sam svojim aktivizmom doprineo tome da neko drugi bude bolji od sebe juče.

5. Koji savet možeš da daš budućim predsednicima ELSA-e Beograd?

Možda bih pre uputio savet budućim članovima Upravnog i Nadzornog odbora, pa samim tim i budućim predsednicima.

Razgovarajte, razgovarajte, razgovarajte.. Ključ uspeha leži u adekvatnoj, valjanoj i pravovremenoj komunikaciji. Komunicirajte sa drugim članovima i članicama ELSA-e, sa drugim članovima Upravnog i Nadzornog odbora. Samo ćete na taj način uspeti da prevaziđete sve prepreke i ostvarite postavljene ciljeve na najučinkovitiji način.

Jako je bitno da prepoznate i negujete kvalitete i talente svih članova tima. Svaki član koji obavlja određenu funkciju mora biti bolji u tome što radi od preostalih članova tima, a kako bi se omogućilo da ELSA ostvari svoj potencijal u punoj meri. Ukoliko je jedna osoba, najbolja u svemu, onda taj tim nije dobar, promenite ga. Družite se, zezajte, putujte zajedno…što više. Tako ćete imati prilike da upoznate jedni druge i kada je to potrebno, razumete i shvatite ugao gledanja te osobe na ono o čemu se trenutno razgovara.

 

Isidora Božić – Potpredsednica za Seminare i konferencije za 2016/2017.

DSCN5577

  1. Koliko si dugo bila članica ELSA-e?

Članica ELSA-e sam od oktobra 2013. godine. Četiri godine prijateljstava, divnih iskustava i praktičnih znanja koja mi je pružila ELSA.

  1. Koliko dugo si bila na funkciji potpredsednice S&C sektora?

Potpredsednica S&C sektora sam bila godinu dana i zaista mi je bilo zadovoljstvo da dam svu svoju energiju i dušu ovoj organizaciji.

  1. Kako je bilo organizovati seminare i konferencije?

Kada se radi u timu izuzetno je lakše organizovati bilo koji događaj. Naravno, sve do realizacije samog događaja postoji stres, određene prepreke, problemi koje treba rešiti. Ali sklop različitih individua zaista može da postigne nešto neverovatno i svaki od članova doprinosi zajedničkom uspehu.

  1. Koji je bio najteži deo tvog posla?

Kad imate svoj tim koji treba da vodite više niste u organizaciji zbog sebe. Ne samo da imate posao koji treba da obavite, već se morate potruditi da se članovi razviju, da budu bolje osobe i nauče nove stvari. To je zapravo najteža, ali u istovremeno i najlepša stvar jer si okružen neverovatnim, pozitivnim i iskrenim ljudima koji te motivišu da težiš ka tome da postaneš najbolja verzija sebe.

  1. Da li bi imala šta da poručiš onima koji dolaze tek u ELSA-u i ostalim članovima?

ELSA vam može pružiti ogromne stvari – da radite na dosta projekata, budete učesnici mnogih radionica i treninga, simulacije suđenja, Study Visit-a, da budete učesnici na ELSA-inim pravnim školama (ELSA Law Schools), da bude delegat ELSA-e u nekim od tela Ujedinjenih nacija (ELSA Delegations), da učestvujete na raznim internacionalnim projektima (ELSA Day, Legal Research …), da imate praksu i u zemlji, ali i u inostranstvu. Ali najveća prednost ELSA-e jesu ljudi. Reč je o internacionalnoj organizacija koja vam omogućava da budete povezani sa drugim studentima prava, kako u zemlji tako i u inostranstvu, koji dele sa vama isti taj ELSA spirit. Imate prijatelje u svim delovima Evrope koji vas podržavaju i koji vam uvek stavljaju osmeh na lice. Postajete zauvek povezani sa ovim ljudima i udruženjem – sa svojom ELSA porodicom. Jednom ELSAš, uvek ELSAš!

 

Maja Rubin – Potpredsednica za marketing za 2016/2017.

18600932_10213220159561979_1451391294_n

  1. Koliko dugo si član ELSA-e?

Član ELSA-e sam od početka svog studiranja, tačnije od 2012. godine. Slučajno sam saznala za organizaciju, tačnije od drugarice, koja me je naterala da se učlanim, ja nisam htela, ali na kraju nisam zažalila, jer mi je ELSA-a donela toliko toga, lepih prijateljstava, lepih uspomena, a pre svega da pronađem sebe.

2. Koliko dugo si na funkciji potpredsednice za marketing?

Na ovoj funkciji sam godinu dana, tačnije jedan mandat. Jeste da možda deluje kao dug period, ali meni je to bilo predivnih godinu dana, koje su prošle u dahu, jer sam imala prilike da sarađujem sa predivnim ljudima u sektoru.
Ova prethodna godina ostaće mi u predivnom sećanju.

3. Koje su to prednosti i mane koje možeš da imaš dok si na toj funkciji?

Pa pre svega, funkcija je kao neka nagrada za trud koji se uloži u organizaciji. Što se mene konkretno tiče, prednost je ta što sam imala uvid u rad organizacija, ono što nije dostupno svima, što sam imala priliku da odlučujem o nekim stvarima, otkrila svoje liderske sposobnosti, a pre svega napunila CV, putovala po povoljnijim cenama, stekla dobre kontakte i uvidela koliko sam sposobna i da li mogu da budem na čelu jednog tima. Što se tiče mana, pa zna da bude ponekad naporno jer to je ogromna odgovornost kada vodite sektor, ali opet, sve to dođe na svoje kada radite sa dobrim timom i te mane se toliko i ne osete.

4. Da li je teže biti na čelu marketing sektora ili nekog drugog?

Svaki sektor nosi određenu odgovornost, pa je malo nezahvalno da kažem da je najzahtevnije biti potpredsednik za marketing.
Činjenica je da marketing sektor drži sve ostale sektore i da mi imamo uvid u posao cele organizacije, pa shodno tome imamo i najviše posla, ali ako u nečemu uživate, ni to nije teško.
Za sve ove godine u organizaciji, ja sam uživala u radu marketinga tako da nije mi bilo teško da u ovom mandatu vršim funkciju potpredsednika za marketing.

5. Da li imaš nešto da poručiš ELSA-šima?

Pa pre svega, da uživaju u vremenu provedenom u organizaciji. Da više izvuku iz ELSA-e nego što će ona iz njih, da sklope lepa prijateljstva i da ovo ne vide kao neku obavezu nego hobi, jer čim shvate ELSA-u kao obavezu, zanimljivo prestaje da bude.

I za kraj želim da se zahvalim mom timu što su mi ulepšali ovaj mandat i dali mi priliku da vodim ovakvo neverovatan tim i da im poručim da sam mnogo ponosna na njih, iako znam da sam im to rekla milijardu puta.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s